Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin Kimdir?

Günümüzde ay ve uzay yolculukları başını almış gitmiş durumdadır. Peki bundan yıllar öncesinde uzaya çıkmak, uzaya gitmek kimin aklına geldi? Bu fikir ardından uzaya giden ilk insan kim oldu? 

Bildiğiniz üzere aya yolculukların tarihçesi en az uzay kadar eski denebilir. Bununla birlikte aya ilk giden insan Neil Armstrong olmuştur. 


Okumanızı tavsiye ederim: 



Sizinde uzay ve bilim merakınız varsa doğru yerdesiniz arkadaşlar :) Şimdi gelin birlikte uzaya ilk giden insan Yuri Gagarin kimdir bir inceleyelim! 


Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir


Uzaya İlk Giden İnsan Yuri Gagarin Kimdir? 

Tam adıya "Yuri Alekseyeviç Gagarin" 9 Mart 1934 dünyaya geldi - 27 Mart 1968'de hayatını kaybetti. Uzaya çıkan ve dünyanın yörüngesinde tur atan ilk insan. Sovyet pilot ve kozmonot.
Gagarin, 12 Nisan 1961'de uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde tur atmış ve bu başarısıyla uzay çağını başlatmıştı.

Moskova’da madencilikle ilgili bir okulu bitirdi. Havacılığa duyduğu ilgi ile Hava Kuvvetleri Okulu’nu tamamladı. Deneme pilotu olarak çalıştıktan sonra 1960’ta Sovyet Kozmonotlar ekibine katıldı. 

12 Nisan 1961’de 4,7 ton ağırlığında Vostok l adlı uzay aracı ile uzaya çıkan ilk insan oldu. 1 saat 48 dakikalık bu ilk uçuşla insanlı uzay uçuşlarının başlamasına büyük öncülük eden Gagarin, albaylığa yükseltildi, Lenin nişanıyla ödüllendirildi. 

SSCB kahramanı olarak duyuruldu. Kozmonotların eğitiminde yer aldıktan sonra Yüksek Sovyet’e milletvekili oldu. Hava Kuvvetleri Mühendislik akademisine üye seçildi. Uzay pilotluğunu da sürdüren Gagarin, Mart 1968’de bir eğitim uçuşu sırasında uçağının Moskova yakınlarında düşmesiyle yaşamını yitirdi. 

Anısına saygı olarak, Uluslararası Havacılık Federasyonu 1968’den başlamak üzere her yıl bir uzay adamına adını ve resmini taşıyan özel bir madalya vermektedir.

Bu başarının ardından 12 Nisan Rusya'da Kozmonot Günü ilan edildi. Gagarin dünya çapında ün kazanmış biridir. Sovyet başarısının sembolü olarak yabancı hükumetler ve sivil toplum kuruluşlarının daveti ile dünyayı dolaşmıştır. 30 ülkede uzay yolculuğu ile ilgili konferans vermiştir.


1960 yılında Sovyetler Birliği döneminde oluşturulan ilk uzay ekibi arasındaki yer alan Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de uzaya gitti ve gördüklerini ilk olarak "Dünya mavi görünüyor, ne kadar harika, muhteşem!" sözleriyle aktardı. 


Yuri Gagarin'in Uzaya Gitmeden Önce Yaptığı Son Konuşma!


Sputnik kaynaklı habere göre 1950'li yılların sonunda Sovyetler Birliği hükümeti uzaya insan göndermeye karar verip, adaylar aramaya başladı. Gagarin ise uçuş mühendisi olması nedeniyle uzay yolculuğu için başvuran 20 aday arasından bütün testleri başarıyla geçti ve bu tarihi uçuş için seçilen kişi oldu. 

Gagarin, kimsenin görmediğini ve yapmadığını gerçekleştireceği uçuş öncesinde tüm insanlığa anlamlı bir konuşma yaptı: 
"Tüm dünyadan tanıdığım veya tanımadığım tüm dostlarım, yurttaşlarım… Birkaç dakika sonra evrenin derinliklerine doğru uçacağım. Şimdi ise tüm hayatım tek bir güzel anıymış gibi gözlerimin önünde. Duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum. Bu insanlığa karşı yerine getireceğim bir sorumluluk ve çok mutluyum. Her yolculuk öncesi söylendiği gibi: Görüşmek üzere tanıdığım ve tanımadığım herkes, hepinize sarılmak isterdim. Görüşmek üzere!"

Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin'in Uzay Serüveni! 


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : FIRLATMA - 06:07



Vostok 1, Sovyetler Birliği'ne bağlı Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Baykonur Uzay Üssü'nden 06:07'de fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık iki dakika sonra Vostok roketinin çevresine takılı dört tali roket yakıtlarını tüketti ve ana araçtan ayrıldı.


Uzaya Giden İlk  İnsan Yuri Gagarin : YÖRÜNGE - 06:17

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Fırlatmadan yaklaşık 5 dakika sonra Vostok'un ana iticileri tüm yakıtını tüketti ve uzay aracından ayrıldı. Son iticiler aracı yörüngeye oturtmak üzere ateşlendi. 06:17'de uzay aracı tüm iticilerden ayrıldı ve yörüngeye oturdu. 
"Uzay aracı normal çalışıyor. Vzor penceresinden dünyayı görebiliyorum. Her şey planlandığı gibi gidiyor."


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : TV SİNYALi - 06:25

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Vostok 1, Kamçatka yarımadası üzerinden Büyük Okyanus semalarına geçti.
 
Bu esnada Shemya adasında bulunan Amerikan Üssü'nde Vostok uzay aracı tarafından yayılan sinyaller SSTV alıcısına yakalandı.  


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : GÜNBATIMI - 06:37

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Vostok 1 yoluna devam ederken Kuzey Büyük Okyanus'ta güneş batar. Gagarin, Hawaii adalarının kuzeybatısında geceye girer. 


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : HER ŞEY YOLUNDA - 06:53

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Vostok 1, güneydoğu yönünde ilerleyerek 170° batı boylamında ekvatoru geçti ve Büyük Okyanus'un güneyini kat etmeye başladı. Gagarin HF dalga boyundan mesaj şu mesajı geçti: 
 
"...uçuş başarıyla devam ediyor. Spusk-1 düzgün çalışıyor. İniş modu göstergesinin ibresi hareket ediyor. Kokpit basıncı 1, nem 65, sıcaklık 20, kabin basıncı 1.2 ... İyi hissediyorum..." 
Habarovsk istasyonu, Gagarin'e HF radyosuyla mesaj şu mesajı gönderdi:  
"General Kamanin emriyle bu mesajı gönderiyoruz: Uçuş planlandığı gibi gidiyor ve yörünge hesaplandığı gibi." 

Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : UÇUŞ MOSKOVA RADYOSUNDAN DUYURULDU - 07:00


Moskova radyosu Sovyetler Birliği vatandaşı Yuri Gagarin'in uzaya çıktığını tüm dünyaya duyurdu.


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : GÜNDOĞUMU - 07:10

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Güney Atlas Okyanusu üzerinden geçen Vostok 1 tekrar güneşli alana girdi.
 
Bu bölgede telsiz ufkundan uzaklaştığı için yer istasyonları ile iletişimi kesildiğinden gönderdiği durum raporları istasyonlar tarafından alınamadı.


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : İNİŞ ROKETİ ÇALIŞTI - 07:25



Vostok Angola'nın Atlas Okyanusu kıyısına yaklaşırken iniş doğrultusuna geçmek için iniş roketi 42 saniye boyunca ateşlendi.  
Ateşlemeden on saniye sonra, yerden Vostok 1 aracına hizmet modülünü iniş modülünden ayırması için komut gönderildi ancak bir kablo yumağı kopmadı ve ayrılmayı engelledi. Uzay aracının iki modülü ayrılamadı. Vostok 1, Afrika'nın batı sahilini geçti ve merkezi Afrika üzerinden Mısır'a doğru yoluna devam etti.


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : İNİŞ MODÜLÜ AYRILDI - 07:35

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Vostok 1 Mısır yakınlarında atmosfere girdi. Aracın iki parçası bağlı kaldığı için aerodinamik olarak kararsızdı ve dönmekteydi. Sonunda kablo yumağı koptu ve iniş modülü serbest kalarak iniş doğrultusuna girdi.
 
İniş Mısır ve Akdeniz üzerinden devam etti, Gagarin iniş sırasında 8 kg'lik basınca maruz kalmıştır.


Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin : İNİŞ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ - 07:55

Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir
Uzaya-Giden-İlk-İnsan-Yuri-Gagarin-Kimdir

Vostok 1, yerden 7 km yükseklikteyken giriş kapısı atıldı ve Gagarin fırlatma koltuğuyla aracı terk etti. 2,5 km yükseklikte Vostok 1'in ana paraşütü açıldı. Gagarin ve uzayaracı, uçuşun başlamasından 1 saat 48 dakika sonra Engels kentinin 26 km güneybatısına indi. Vostok 1'in iniş saati 07:55 , Gagarin'inki (paraşütü çok daha yukarda açıldığı için) 08:05'di. 


Vostok 1'in inişini iki öğrenci kız görür, şu şekilde tarif ederler: 
  • "İki veya üç metre çapında dev bir toptu. Düştü, zıpladı, tekrar düştü. Yere ilk vurduğu yerde büyük bir çukur oluştu." 
Bir çiftçi ve kızı, gökyüzünden paraşütle inen tuhaf turuncu elbiseli, başında miğfer olan bir insan görürler. Gagarin olayı şöyle anlatır: 
  • "Beni uzay elbisemle ve arkamda sürüklenen paraşütle görünce korkuyla gerilediler. Onlara 'Korkmayın, ben de sizin gibi Sovyet'im, uzaydan indim ve Moskova'yı aramak için bir telefona ihtiyacım var.' dedim."
Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin Kimdir? 
Makalesi hazırlanırken yararlanılan kaynaklar;





Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin Kimdir? Uzaya Giden İlk İnsan Yuri Gagarin Kimdir? Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mart 30, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.