Uzaya Nasıl Gidilir? Uzay Seyahati!

Günümüzde uzaya kendi bağımsız teknolojisiyle insan yollayabilen üç ülke; Amerika, Rusya ve Çin’dir. (Kendi teknolojisini geliştiren ülkeler Rusya ve Amerika’dır. Çin Rusya sayesinde bu teknolojiye sahip olmuştur.)

Uzaya-Nasıl-Gidilir-Uzay-Seyahati


Peki Ama Uzay Nedir? Uzaya Nasıl Gidilir?


İnsanlar arasında anlaşılan haliyle dış uzay, dünya yerküresinde deniz seviyesinden 100 km yüksekten sonra başlar, 100 km sınır olarak kabul edilir, bu sınıra Karman hattı denir.

Uzaya çıkış yapabilmek için fırlatma rampası ve güçlü bir füzenin haricinde bir uzay aracı gereklidir. Uzaya çıkmak için Amerika; uzay mekiğini, Rusya; Soyuz uzay aracını, Çin ise; Shenzhou uzay aracını (Soyuz’un türevi) kullanıyor. Anlaşılan o ki her ülke – veya uzay ajansı demek daha doğru olur – kendi özgün teknolojisi ile bir uzaya çıkış aracı geliştirmeye çalışıyor.

Günümüzde kendi marifetiyle uzaya çıkmasına ramak kalmış biri daha var; Avrupa Uzay Ajansı (ESA). ESA’nın geliştirmekte olduğu IXV adlı çok yönlü uzay aracının testleri bittiğinde ESA uzaya (Uluslararası Uzay İstasyonu demek daha doğru olur) çıkış kabiliyetini çok geliştirmiş olacak.

Büyük çaplı uydu, uzay teleskobu gibi araçlara destek vermesi de planlanan bu araç, uzay mekiğinin tekrar kullanılabilirliği ile Soyuz’un pratikliğini ve ucuzluğunu bir araya getirmeyi başarmış. IXV, İnsansız uzay aracı olduğu için Avrupa Uzay Ajansı, insanlı uzay görevlerinde Rusya’nın Soyuz uzay aracını kullanmaya devam edecek.


Eski bir roket mühendisi olan Dennis Tito‘nun en büyük hayali bir gün uzay seyahati gerçekleştirmektir. Amerikalı zengin iş adamı 28 Nisan 2001 tarihinde bu hayalini gerçekleştirir. Kazakistan’ın Boykonur Uzay Üssü’den fırlatılan mekikle uzayda 6 gün geçiren Dennis Tito’ya o günlerde bu hayali 20 milyon dolara mal olmuştu. Bu rakam o zaman için 200 milyon dolarlık serveti olduğu söylenen zengin iş adamı için ödenebilir bir rakamdı. Onun bu yolculuğu o güne kadar sadece astronotlara açık olan uzayın o gizemli yollarını gezgin ve maceraperest turistlere de açmış oldu. Tabi bu maceraperest turistlerin oldukça da zengin olmaları gerekiyordu.

Ancak o günden bugüne uzay seyahati konusunda önemli adımlar atılıyor. Bugün uzay yolculuğu 14 yıl öncesine göre çok daha ulaşılabilir fiyatlarda. Hala çok ucuz değil ancak bu süratle devam ederse yakında oldukça ulaşılabilir rakamlara düşebilir.

Nitekim bugün bile uzay seyahatine gitmek Amerikalı zenginlerin tekelinde değil. Yıllar önce kazara turist Ömer’in film icabı gerçekleştirdiği uzay yolculu hayali bugün gerçek oluyor. Türkiye’den uzay yolculuğu için başvuran ve bu yıl ve gelecek yıl uçmayı bekleyen ünlü isimler var . Bu konuda en popüler isimler ise Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Ali Şen ve Les Ottomans Otel’in Sahibi Ahu Aysal. Türkiye’den uzaya gitmenin maliyeti ise bugün 100 bin dolar.

Uzay Seyahati 2015’te Başladı!


Uzay seyahati üzerine uzmanlaşmış dünyada dört şirket var. Bunlar SCX, Sir Richard Branson’un sahibi olduğu Virgin Galactic, Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX ve World View Entreprises . SCX ve Virgin Galactic yıl sonuna kadar ilk turistlerini uzaya götürmeyi planlıyor. Diğer ikisi için ise 1 2 yıl daha beklemeniz gerekiyor. SCX şirketinin X-Cor Lynx Uzay Roketi’nin Türkiye temsilciliğini VIP Turizm üstleniyor. Şirket bu yıl Ahu Aysal, Ercan Kaygısız ve Timur Özkan’ı uzaya götürmeyi planlamıştı. Firmanın uzay seyahatine gelecek yıl katılacaklar arasında ise Ali Şen yer aldı.

Dört firmanın uzay seyahati için kullandıkları teknolojiler birbirlerinden farklı. Bu yüzden dolayı da fiyatlar birbirinden farklılaşıyor. Virgin Galactic’in roketini bir uçak belli bir seviyeye kadar taşıyor. Bu seviyeden sonra roket motorunu ateşliyor. Roket 100 km’nin üzerinde bir seviyeye ulaşıyor. Rokette 6 yolcu beraber seyahat ediyor. 6 yolcunun seyahat için kişi başına 250 bin dolar gibi bir ücreti gözden çıkarması gerekiyor.

Uzaya İlk Giden Turistler

Uzaya-Nasıl-Gidilir-Uzaya-İlk-Giden-Turistler

Karayipler’den 1 Saatte Uzay Yolculuğu


SCX’in X-Core Lynx uzay roketi kalkış için Karayipler’in Curaçao adasına özel olarak inşa edilen uzay limanını kullanıyor. X Core Lync 4 ateşleme roketi sayesinde kalkıştan 4 dakika sonra 3 bin 564 km hıza ulaşıyor. 58. km’de motorlar kapanıyor ve itme gücü ile 100 km yüksekliğe tırmanıyor.

Yer çekimsiz ortamda yaklaşık 7 dakika kalındıktan sonra geriye dönüş başlıyor ve bu süreçte 4G sürati ile adrenalin seviyesi maksimuma çıkıyor. Toplam yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu uzay roketi bir pilot bir de uzay turisti olmak üzere 2 kişi taşıma kapasitesine sahip. Ancak şirketin motor teknolojisi günde 3-4 sefer yapmaya imkan sağlıyor. Bu yüzden kişi başı ücret 100 bin dolar.

Uzay turizminin bir diğer oyuncusu World View Entreprises ise ilk turistlerini 2020 yılında uzaya çıkarmayı planlıyor. Bu şirket özel bir balonla yaklaşık 30 km gibi bir yüksekliğe çıkmanızı sağlıyor. Bu ilginç deneyimin size bedeli ise 75 bin dolar olacak.

Ancak atmosferden 80 km yüksekliğe çıkmadan astronot sayılmadığınızı hatırlatmakta fayda var. Yoksa bugünkü uçaklar da seyahatlerde atmosferden 10 km yükseğe çıkıyor.
Tesla ve Paypal Kurucusu Elon Musk’un SpaceX şirketi ise 2020 yılında çıtayı mevcut şirketlerden çok daha uzağa götürmeyi planlıyor. Yaklaşık 300 km yüksekliğe ulaşarak yolcuları uzay üssüne taşımayı hedefliyor. Bu konuda NASA ile de işbirliği içerisinde.

{uzaya nasıl gidilir, uzay yolculuğu, uzaya seyahati,}

Kaynak: 




Uzaya Nasıl Gidilir? Uzay Seyahati! Uzaya Nasıl Gidilir? Uzay Seyahati! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mart 17, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.